Friday, March 18, 2016

Uue luua efekt

Kui Puhkepäeva ohjad mulle ulatati, hakkasin mõtlema uue luua efektile. Inglise keeleruumis suisa sündroomiks kutsutud nähtus viitab uuele juhile, kes asub otsekohe läbi viima suuri muutusi. Muidugi on olukordi, kus eelmine juht on kraavi sõitnud ja kardinaalne muutus on hädavajalik, ent antud mõiste viitab seisule, kus muutus on uue tegija vabatahtlik otsus. On see siis liigne agarus, tahe oma üleolekut näidata või alluvana kogunenud frustratsioon, igatahes konstateerib ta, et kõik senine peab muutuma. "Tänage õnne - siin ma olen ja viin läbi kauaoodatud muutused," kõneleb seesugune juht. Just nagu USA presidendikandidaadid valimiste eel. 

Sellistele kõiketeadvatele eneseupitajatele räägivad vastu Vana-Kreeka retoorikud. Juba antiikajal oli teada, et avaliku ülesastumise puhul on võtmesõna humiliatio ehk tagasihoidlikkus. Alguses end rahvale tutvustades, näiteks kõnepulti astudes, ei tohiks paista liiga professionaalne. Pigem tuleb valida alandlik ja vahest lausa kohmetu käitumine, sest just nii võidab kõneleja auditooriumi poolehoiu. "Kes ennast ise ülendab, seda alandatakse, ja kes ennast ise alandab, seda ülendatakse," õpetas ka Jeesus. 

Uue luua sündroomiga juhtidele on need tõeterad võõrad. Ja sestap võib nendega juhtuda nii nagu lastelaulus "Uhti-uhti-uhkesti" põiega läks: "tõmbas ennast õhku täis ja karplauhti lõhki käis". Veidi leebemalt kirjeldab seda järgnev anekdoot. Ametist lahkuv president annab mantlipärijale kaasa kolm ümbrikku ja ütleb, et kui asjad kasvavad üle pea, avagu need ükshaaval. Alguses on kõik hästi, ent ühel hetkel saavad uue presidendi mõtted otsa ja ta avab esimese ümbriku. Seal seisab: "Aja kõik eelmise kaela". Ta teebki nii ja olukord laabub otsekui võluväel. Mõne aja pärast on president jälle lõhkise küna ees ning leiab, et tuleks avada teine ümbrik. Sealt loeb ta: "Tunnista oma eksimust." Saab seegi tehtud ja kõik on taas rahulik. Mõnda aega lähevad asjad ülesmäge, ent kaks ei jää kolmandata ja saabub ka kolmas tupikseis, mis sunnib avama viimast ümbrikku. Sealt leiab president saatusliku korralduse: "Leia mantlipärija ja kirjuta oma kolm ümbrikku."

Kolumn ilmus Äripäevas: Puhkepäeva toimetaja veerg 18.03.2016

No comments:

Post a Comment