Thursday, May 12, 2016

Lõppematu jaht poolehoiule

Elu juba on selline, et kui ainus siht on teistele muljet avaldada, ei jõua inimene kunagi kohale.

Eestit tabas selles vallas juba rutiinne lüüasaamine: kruvisime Eurovisiooni ootused lakke ja nüüd nutame finaali kinnilöödud ukse taga. Eesti delegatsiooni juht Mart Normet teatas uudistes, et kuigi Jüri esitusega saab rahule jääda, algab nüüd põhjalik analüüs, mis ikka valesti läks. Loodan, et nad ühel hetkel siiski annavad endale armu ja pikalt ei analüüsi. Mis puudutab laiema avalikkuse poolehoiu võitmist, siis see pole olemuselt eluterve eesmärk. Suur boonus, kui see kaasneb endale meeldiva tegevusega, aga avaliku tunnustuse jahtimine on nagu paljakäsi linnu püüdmine. Vähetõenäoline edu saavutada ja suur tõenäosus end rumalaks teha.

Kord asusid pikemale teekonnale vanamees ja poiss, eesel käekõrval. Jõudnud esimesse külla, naersid inimesed, et näe, kus lollid - endal eesel kaasas, aga vantsib niisama. Miks ei võiks üks neist eesli selga istuda? Olgu, mõtlesid poiss ja vanamees. Viimane upitas end eesli selga ja nii jätkasid nad teekonda. Järgmises külas pööritasid inimesed silmi: on alles vanamees - tema on eesli seljas ja vaene poiss peab omal jalal kõndima. Milline isekus! Sellegi vea otsustasid teelised parandada ja vahetasid kohad ära. Nüüd ratsutas eesli seljas poiss ja teekond muudkui jätkus.

Kolmandas külas, nagu võib aimata, tekkis uus probleem. Külaelanikud pööritasid silmi ja ei suutnud nähtut uskuda. Nojah, noorus tõepoolest on hukas ja viimanegi austus vanainimeste vastu on maa pealt kadunud. Poiss on eesli seljas ja vaene vanainimene peab oma väsinud jalgu kurnama! Poiss, kas Sulle viisakust ei õpetatud? Mis tegelastel siis üle jäi muud kui istusid mõlemad eesli selga ja jätkasid matka. Kuniks tulid loomakaitsjad.

Elu on nagu keeruka rajaga orienteerumisvõistlus, kus ka "kõvemad tegijad" ei jõua kõiki punkte läbi käia. Nii ei suuda ka püüdlikumad people-pleaser'id kõigile meeltmööda olla. Need, kes ei julge oma asja ajada kas või vastuvoolu ujudes, jäävad igaveseks tuult taga ajama. Pretensioonid ei lõppe kunagi otsa.

Teatava teravmeelsusega annab sellest ehk isegi välja tulla. Linnalegendi kohaselt kirjutas üks toimetaja ajalehte teate: "Kui te leiate vea, palun mõistke, et see pandi sinna meelega. Me püüame avaldada igaühe jaoks midagi, ja mõned inimesed otsivad alati, mida kritiseerida."

Kolumn ilmus Äripäevas: Puhkepäeva toimetaja veerg 13.05.2016 

No comments:

Post a Comment